www.endfgm.eu

www.endfgm.eu

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt az Amnesty International irányítja, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel. Európában a becslések szerint mintegy 500.000 olyan nő és kislány él, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó testi és pszichés következményeitől szenved. A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez egy olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott – öt kulcsterületre összpontosít:

1. adatgyűjtés a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtégéről és a veszélyeztetettek számáról az EU-ban;

2. célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;

3. a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzését, valamint szociális védelmet nyújtó rendszer kiépítése;

4. nemzetközi védelem nyújtása a nőinemiszerv-csonkítástól való fenyegetettség miatt menekülők számára;

5. politikai párbeszéd kezdeményezése az EU és azon országok között, amelyekben a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata elterjedt.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy a sajtó képviselőjeként nyilatkozatot kíván kérni a témáról, kérjük, forduljon a Magyarországi Női Alapítvány munkatársaihoz a mona.alapitvany@gmail.com email-címen.


2011. március 6., vasárnap

„Írjon alá egy rózsaszirmot”: európai kampányakció a nőinemiszerv-csonkítás ellen



Az Amnesty International – többek között a Magyarországi Női Alapítvánnyal (MONA) együttműködve – a nők elleni erőszak elleni világnap alkalmából, illetve a „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” című kampány keretében egész Európára kiterjedő  akciót kezdeményezett. A cél legalább 8.000 aláírás összegyűjtése (papírból készült) rózsaszirmokra, amellyel szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal a kislányokkal és nőkkel – számuk naponta körülbelül 8.000 – akiket világszerte erőszakkal alávetnek nemi szervük megcsonkításának.

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány keretében a Magyarországi Női Alapítvány arra kéri az Európai Unió országainak döntéshozóit és polgárait, hogy lássanak el aláírásukkal egy rózsaszirmot az akció valamelyik standjánál (melyekről a MONA weboldalán – www.mona-hungary.hu –, illetve alább található információ), illetve csatlakozzanak a petícióhoz az interneten (az www.endfgm.eu weboldalon, ezzel is támogatva egy európai uniós stratégia megalkotását a nőinemiszerv-csonkítás megszüntetése és a veszélyeztetett nők és kislányok védelme érdekében.  

Európában a becslések szerint mintegy 500.000 olyan nő és kislány él, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó testi és pszichés következményeitől szenved.

„Ezen az 500.000 nőn és kislányon kívül az a számtalan orvos, szülésznő, tanár, rendőr, igazságügyi és menekültügyi hivatalnok is hasznát látná egy nőinemiszerv-csonkítás elleni, körvonalazott európai uniós stratégiának, akik az EU-n belül szembesülnek ezzel a gyakorlattal. Jelenleg csak korlátozottan elérhetőek vagy teljesen hiányoznak azok a képzések, útmutatások és protokollok, amelyek a nőinemiszerv-csonkítás által érintett nők, kislányok, illetve családok védelmét lennének hivatottak biztosítani. Ezeknek a szakmáknak a képviselői megérdemelnék, hogy megfelelő képzést és cselekvési lehetőségeket kapjanak ahhoz, hogy az érintett nők és kislányok szükségleteit biztosítani tudják”, nyilatkozta Dr. Christine Loudes, a „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány kampányigazgatója.

A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez egy olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott –  öt kulcsterületre összpontosít:
1.     adatgyűjtés a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtégéről és a veszélyeztetettek számáról az EU-ban;
2.     célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;
3.     a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzését, valamint szociális védelmet nyújtó rendszer kiépítése;
4.     nemzetközi védelem nyújtása a nőinemiszerv-csonkítástól való fenyegetettség miatt menekülők számára;
5.     politikai párbeszéd kezdeményezése az EU és azon országok között, amelyekben a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata elterjedt.
Az „Írjon alá egy rózsaszirmot!” akció a Nők Elleni Erőszak Elleni 16 Akciónap időtartama alatt tart (2010. november 25-től december 10-ig), amelynek során - EU-szerte számos helyszínen - nyilvános standoknál gyűjtünk aláírásokat. Ha az aláírás nyilvános helyszíneiről kíván tájékozódni, illetve az interneten keresztül szeretne csatlakozni a petícióhoz, kérjük, látogassa meg a www.endfgm.eu weboldalt.
Amennyiben további információra van szüksége, vagy a sajtó képviselőjeként nyilatkozatot kíván kérni a témáról, kérjük, forduljon a Magyarországi Női Alapítvány munkatársihoz a mona.alapitvany@gmail.com email-címen.

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt az Amnesty International irányítja, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel.


A kampányhoz nyújtott támogatását ezúton is köszönjük!

A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) munkatársai és

Prerna Humpal
„Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampánykoordinátor
Amnesty International
Telefon: +32 2 548 2776

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése