www.endfgm.eu

www.endfgm.eu

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt az Amnesty International irányítja, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel. Európában a becslések szerint mintegy 500.000 olyan nő és kislány él, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó testi és pszichés következményeitől szenved. A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez egy olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott – öt kulcsterületre összpontosít:

1. adatgyűjtés a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtégéről és a veszélyeztetettek számáról az EU-ban;

2. célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;

3. a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzését, valamint szociális védelmet nyújtó rendszer kiépítése;

4. nemzetközi védelem nyújtása a nőinemiszerv-csonkítástól való fenyegetettség miatt menekülők számára;

5. politikai párbeszéd kezdeményezése az EU és azon országok között, amelyekben a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata elterjedt.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy a sajtó képviselőjeként nyilatkozatot kíván kérni a témáról, kérjük, forduljon a Magyarországi Női Alapítvány munkatársaihoz a mona.alapitvany@gmail.com email-címen.


2011. június 24., péntek

Nemzetközi Menekültnap: civil szervezetek koalíciója az EU új menekültügyi ügynökségéhez fordul a diszkrimináció felszámolása érdekében

A Menekültek Világnapja, június 20-a előestéjétől az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (European Asylum Support Office, EASO) felel az EU menekültügyi folyamatainak támogatásáért. Az EU-ban a nemi alapú üldöztetéssel kapcsolatban jelenleg tapasztalható diszkriminatív és inkoherens menekültvédelmi intézkedések, valamint a szakértelem hiánya sokakat kiszolgáltatottá tesz.

Amennyiben a Támogatási Hivatal garantálni kívánja, hogy az EU eleget tegyen a kötelezettségeinek, és minden veszélyeztetett személy részére menekültjogi védelmet biztosítson – legyen szó akár férfiakról, akár nőkről, melegekről, leszbikusokról vagy transznemű személyekről –, akkor az új ügynökség gyakorlati intézkedésekre váltja azokat a javaslatokat, amelyeket az ILGA-Europe, az Európai Női Lobbi és az Amnesty International „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” elnevezésű európai kampánya által alkotott civil koalíció fogalmazott meg („En-gendering the European Asylum Support Office” címmel).

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal feladata lesz, hogy menekültügyi szakértelmet biztosítson, összehasonlító kutatásokat készítsen, származási országokra vonatkozó információkat vessen össze, alkalmazott gyakorlatokat gyűjtsön össze, és a tagállamok menekültügyi hivatalai számára képzéseket és szakmai útmutatókat biztosítson.

A koalíció arra kéri a Támogatási Hivatalt, hogy munkájával járuljon hozzá a menekültügyi eljárások során tapasztalható diszkrimináció felszámolásához, és ahhoz, hogy a társadalmi nemekkel, a szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos szempontok egyenlőképpen jelen legyenek a Támogatási Hivatal struktúrájában és tevékenységeiben.

A EU-ban jelenleg elterjedt menekültügyi eljárások általában nélkülözik a társadalmi nemek, a szexuális irányultság és a nemi identitás iránti érzékenységnek: a interjútechnikára vonatkozó képzés nem megfelelő, és a társadalmi nemmel, a szexuális irányultsággal és a nemi identitással összefüggő üldöztetéssel kapcsolatos tájékozottság és tudatosság szintje továbbra sem megfelelő. Egy keresztény nő például azért nem kapott menekültstátuszt a belga menekültügyi hatóságtól, mert az illetékesek tévesen úgy vélték, hogy a keresztény vallású lányok és nők nincsenek kitéve a nőinemiszerv-csonkítás veszélyének.

Linda Freimane, az ILGA-Europe Igazgatótanácsának társelnöke szerint „2011 áprilisában az Európai Parlament egy olyan, a menekültügyi eljárásokról szóló jelentést fogadott el, amelyben számos eljárás szerepel az EU-ban menekültstátuszért folyamodó személyek társadalmi nemmel, szexuális irányultsággal és/vagy nemi identitással kapcsolatos különleges igényeinek figyelembe vételére. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnak döntő szerepe lehet annak biztosítása terén, hogy a gyakorlatban a nők, a leszbikus nők, a melegek, a biszexuális, a transznemű és interszexuális (LMBTI) menekültkérők megkülönböztetés-mentes, érzékeny és méltányos eljárásban részesüljenek. Nyitottak vagyunk a Hivatallal való együttműködésre, és igény esetén szívesen szolgálunk részükre részletes információval, segítséggel és javaslatokkal.”

Dr. Christine Loudes, az Amnesty International „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány vezetője szerint: „Az EU-nak fel kell hagynia a kirekesztettek további kirekesztésével. A társadalmi nemi alapú üldöztetés különböző formáival kapcsolatos szakértelem hiányáról tanúskodó menekültügyi esetek veszélyeztetik a nemiszerv-csonkítás által veszélyeztetett lányokat és nőket, azáltal, hogy visszaküldik őket olyan országokba, ahol áldozatául eshetnek ennek az emberijogsértésnek.”

Cécile Gréboval, az Európai Női Lobbi főtitkára szerint „az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal létrehozása kulcsfontosságú lehetőséget teremt a tagországok támogatására azon a téren, hogy az EU tagállamainak mindegyikében méltányosan módon bírálják el a a nemi alapú üldöztetés elől menekülő nők mindegyikének menedékkérelmét – ami jelenleg korántsem jellemző. Üdvözlendőnek tartjuk, hogy az EU elkötelezte magát amellett, hogy a társadalmi nemi szempontokat a Közös Európai Menekültügyi Rendszer minden döntéshozatali szintjén érvényesítse. Elérkezett az idő, hogy e cél megvalósításához konkrét eljárási mechanizmusokat rendeljenek.”  

 

Brüsszel, 2011. június 20.

Háttérinformációk:
A társadalmi nemi alapú erőszak és üldöztetés világszerte jellemző, és tömegeket érintő probléma:
– a 15 és 44 év közötti nők körében a halálozás, illetve a maradandó egészségkárosodás hátterében nagyobb hányadban állnak erőszakos cselekmények, mint a rák, a malária, a közúti balesetek és a háborúk összevéve (ENSZ-adat)
– évente 3 millió lány lesz nőinemiszerv-csonkítás áldozata (WHO-adat)
– a világ 76 országban továbbra is büntetendő az azonos nemű felnőttek közötti, kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot;
– világviszonylatban 539 transznemű embert gyilkoltak meg 2008 januárja és 2010 vége között (a Transgender Europe adata)

További információ:

ILGA-Europe:
Juris Lavrikovs: + 32 2 609 54 16 / + 32 496 708 375
Európai Női Lobbi:
Amandine Bach : +32 2 217 90 20 / +32 495 86 04 36
„Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” (END FGM) európai kampány, Amnesty International:
Prerna Humpal: +32 (0)2 548 2776 / +32 (0)483 227628

Megjegyzések
(1) Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt (European Asylum Support Office, EASO) az Európai Unió hozta létre, a menekültügy területén jelentkező kihívásokra válaszul, illetve a 2008-as Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktumban foglaltak megvalósításának keretében; utóbbi a Közös Európai Menekültügyi Rendszer 2012-ig történő kiépítéséről rendelkezik, annak érdekében, hogy „a védelemnek magasabb szintjét lehessen nyújtani”.

 (2) Az ILGA Europe az európai tagozata az ILGA-nak (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, azaz Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz- és Interszexuális Szövetség), és a leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális emberek egyenlőségéért és emberi jogaiért tevékenykedik Európában: www.ilga-europe.org

(3) Az Európai Női Lobby a legnagyobb olyan ernyőszervezet az Európai Unióban, amely női civil szervezeteket fog össze, és amely a nők jogainak előremozdításáért, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőségért tevékenykedik: www.womenlobby.org

 (4) Az Amnesty International „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” elnevezésű európai kampány 14, az EU tagállamaiban működő civil szervezet együttműködésében zajlik, annak érdekében, hogy az EU hatékony stratégiát fogadjon el az nőinemiszerv-csonkítás gyakorlatának felszámolása érdekében, és hogy védelmet kapjanak azok a nők és lányok, akiket a csonkítástól való félelem űz el a hazájukból. Világszerte minden egyes nap 8.000 lány van kitéve a nőinemiszerv-csonkítás veszélyének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése