www.endfgm.eu

www.endfgm.eu

A „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak” kampányt az Amnesty International irányítja, együttműködve tizennégy, az EU-ban működő civil szervezettel. Európában a becslések szerint mintegy 500.000 olyan nő és kislány él, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó testi és pszichés következményeitől szenved. A nők és kislányok emberi jogait sértő nőinemiszerv-csonkítást leküzdéséhez egy olyan EU-s stratégiára van szükség, amely az alábbi – több mint tucatnyi, Európa-szerte közvetlenül az érintett közösségekkel dolgozó civil szervezettel folytatott konzultáció során meghatározott – öt kulcsterületre összpontosít:

1. adatgyűjtés a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtégéről és a veszélyeztetettek számáról az EU-ban;

2. célzott egészségügyi szolgáltatások biztosítása;

3. a nők és a gyerekek elleni erőszak megelőzését, valamint szociális védelmet nyújtó rendszer kiépítése;

4. nemzetközi védelem nyújtása a nőinemiszerv-csonkítástól való fenyegetettség miatt menekülők számára;

5. politikai párbeszéd kezdeményezése az EU és azon országok között, amelyekben a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata elterjedt.

Amennyiben további információra van szüksége, vagy a sajtó képviselőjeként nyilatkozatot kíván kérni a témáról, kérjük, forduljon a Magyarországi Női Alapítvány munkatársaihoz a mona.alapitvany@gmail.com email-címen.


2012. február 3., péntek

Küzdelem a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlata ellen – nullfokon az elkötelezettség az EU részéről?

Az Amnesty International és az Európai Női Lobbi (EWL – European Women’s Lobby), valamint a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Magyarországi Női Alapítvány közös sajtóközleménye:

(Brüsszel, 2012. február 3.)
Közeledve a nőinemiszerv-csonkítással szembeni zérótolerancia világnapjához, az Amnesty International és az Európai Női Lobbi (EWL) felszólította az Európai Uniót, hogy ismertesse elképzeléseit, és tegyen bizonyságot elkötelezettségéről a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlatának, valamint a nők elleni erőszak más formáinak leküzdése érdekében. 2010 óta, amikor az Európai Bizottság elkötelezte magát egy, a nők elleni erőszakra – beleértve a nőinemiszerv-csonkítást is – vonatkozó stratégia megalkotása mellett, nem történtek koherens, strukturált kísérletek az emberijog-sértések ezen válfajának visszaszorítására.

Az Európai Parlament becslése szerint mintegy 500.000 olyan nő és lánygyermek él Európában, aki a nőinemiszerv-csonkítás élethosszig tartó következményeitől szenved, és rajtuk kívül évente 180.000 veszélyeztetettel számolhatunk. A leggyakoribb esetben az érintett kislányokat a nyári szünet idején viszik külföldre a családok, hogy nőinemiszerv-csonkításnak vessék alá őket, biztosítandó ezáltal státuszukat a közösségen belül, illetve “férjhezadhatóságukat”. Az EU egyes államaiban léteznek törvények és közpolitikai intézkedések a jelenség leküzdésére, azonban a tagállamok meglehetős egyenetlenséget mutatnak ezen a téren.

Franciaország, Svédország és az Egyesült Királyság már több mint egy évtizede kriminalizálta a nőinemiszerv-csonkítást, a küzdelem azonban nem ért véget. „Ez azt mutatja, hogy a törvény nem egy varázskulcs, amellyel rázárhatnánk az ajtót erre az emberijog-sértésre. Az EU részéről holisztikus megközelítésre lenne szükség, az érintett közösségek bevonásával, annak érdekében, hogy lánygyermekek védelmet kapjanak, családjaik pedig ne váljanak megbélyegzetté.” – nyilatkozta Dr. Christine Loudes, az Amnesty International által vezetett „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány igazgatója.

A nők elleni erőszak – aminek a nőinemiszerv-csonkítás az egyik legsúlyosabb formája – igen elterjedt, strukturális okokra visszavezethető jelenség: majdnem minden második nő találkozik vele valamilyen formában élete során; minden ötödik nő partnerkapcsolati erőszakot szenved el, minden tizedik nő pedig szexuális erőszak áldozata lesz.

Az Amnesty International és az Európai Női Lobbi (EWL) meggyőződése, hogy van egy lépés, amelyet megtehet minden tagállam, illetve az Európai Unió, annak érdekében, hogy védelmet biztosítson a nőknek és lánygyermekeknek: az, hogy aláírja és ratifikálja az Európa Tanács egyezményét a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről.

„Elsődleges feladatnak kell tekinteni a nők elleni erőszak különbözői formáinak – köztük a nőinemiszerv-csonkítás gyakorlatának – a leküzdését, különösen válságok idején. Az EU-nak lehetősége lenne arra, hogy leküzdje a nők elleni erőszakot, és hogy stratégiát alkosson meg annak érdekében, hogy minden nő erőszaktól mentes életet élhessen; nos, mire várunk?” – tette fel a kérdést Cecile Greboval, az EWL főtitkára.

A nőinemiszerv-csonkítással szembeni zérótolerancia világnapjának alkalmából az Amnesty International videóüzenettel szólítja fel az európai döntéshozókat, hogy „VESSÜNK VÉGET A NŐINEMISZERV-CSONKÍTÁSNAK!” Megtekinthető itt: www.endfgm.eu



_____________________________________________________________________________________________

Háttér

2010 szeptemberében az Európai Bizottság  – a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó stratégiája keretében – cselekvésközpontú stratégiai tervet mutatott be a nők elleni erőszak leküzdésére.; egyebek mellett ígéretet téve arra, hogy „európai szintű stratégiát fogad el a nők elleni erőszak – beleértve a nőinemiszerv-csonkítást is – leküzdése érdekében”.

Lásd az Európai Bizottság stratégiáját és akciótervét:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=890&furtherNews=yes

Az Európa Tanács nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló egyezményét ezidáig 18 állam írta alá, és még egy sem ratifikálta. A fejlemények követhetők az Európa Tanács portálján keresztül:
http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/ChercheSig.asp?NT=210&CM=1&DF=&CL=ENG

A nőinemiszerv-csonkítás egy olyan emberijogsértés, amely világviszonylatban naponta 8.000 lánygyermeket érint . A Nemek Közötti Esélyegyenlőség Európai Intézete (EIGE – European Institute of Gender Equality) kutatást indított, hogy felmérje a nőinemiszerv-csonkítás elterjedtségét az Európai Unióban. Az eredmények várhatóan 2013-ban kerülnek nyilvánosságra. Az Amnesty International által vezetett „Vessünk véget a nőinemiszerv-csonkításnak!” európai kampány 2010-ben egy stratégiát mutatott be, részletes feladatokkal az EU intézményei és tagállamai számára. A stratégia összefoglalója elérhető angolul és franciául:
http://www.endfgm.eu/en/news-and-events/news/press-releases/amnesty-international-campaign-launches-strategy-for-europe-to-end-fgm-0022/

Az Európai Női Lobbi 2011. november 25-én sajtóközleményt bocsátott  ki a gazdasági válság hatásáról a nők elleni erőszak terén, valamint ismételten felszólította az EU-t, hogy tevékenyen lépjen fel a nők elleni erőszak ellen. További informáciért lásd: http://www.womenlobby.org/spip.php?article64&lang=en
_______________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése